Boerenprotest
per Gemeente

WAAR ZITTEN DE PROTESTSTEMMERS?​

De boerenprotesten waren een van de thema’s van 2019 en dat was natuurlijk in de Top2000 te zien. “De Boer Dat Is De Keerl” van Normaal schoot naar plek 9 en ook andere nummers van Normaal zaten flink in de lift. Waar zitten precies deze stemmers?

Normaal is een band uit de Achterhoek, niet geheel verassend dus dat zij daar altijd al populair zijn geweest. Dit is goed terug te zien in de kaart van 2018. Nog voor de Normaal-stemactie kwamen zij al vaak op Achterhoekse stemlijstjes.
In 2019 werd naar aanleiding van de boerenprotesten een stemactie opgestart door boerenorganisatie Team Agro NL. Deze was erg succesvol, want Normaal kwam met De Boer Dat Is De Keerl in de Top10. Wanneer we naar de kaart kijken is dit ook zeer goed terug te zien. In zo’n beetje alle gemeenten in het oosten en noorden werd wel op hen gestemd, maar ook ver daarbuiten. In de landelijke gebieden van Noord en Zuid Holland, de Betuwe en Noord Limburg/Oost Brabant zijn clusters met Normaal stemmers te ontdekken. Van deze gebieden valt vooral de gemeente Beemster op, die naast De Boer Dat Is De Keerl ook Oerend Hard in haar hart sloot. De absoluute topper blijft natuurlijk de Achterhoek en dan in het bijzonder de gemeente Bronckhorst, die 4 Normaal nummers in haar Top 10 had.
In 2020 is de kaart bijna weer helemaal terug naar zoals ‘ie in 2018 was. Hier en daar is en nog een gemeente extra ten opzichte van 2018, maar de hype is wel echt over. In 2021 zakt Normaal zelfs ónder de waarde van 2018. Dit is volledig te wijten aan de binnenkomst van Procol Harum en Golden Earring.

Hoeveel Gemeenten In Top 10?

2021

2020

2019

2018