Populairste Nummer
per Gemeente

WAAR WORDT WAT GESTEMD?

Hieronder zie je kaarten van Nederland waarin elke gemeente gekleurd is op basis van het nummer dat de meeste stemmen kreeg in die gemeente.

Wat opvalt over de afgelopen zes jaar is vooral de ‘ondergang’  en de terugkomst van Bohemian Rhapsody. Waar dit nummer in 2018 nog in bijna alle gemeenten de populairste was, was dit in 2020 bijna nergens meer zo. Sinds 2022 heeft Bohemian Rhapsody weer de meeste gemeenten in handen, maar nog lang niet zoveel als in 2018.

In 2019 had Bohemian Rhapsody vooral veel concurrentie van Normaal. Dit vanwege de stemactie die dat jaar gehouden werd voor de boeren. Verder verscheen het net uitgebrachte Roller Coaster van Danny Vera al in het zuiden. Ede Staal snoepte vervolgens nog wat gemeenten in het noorden weg.

In 2020 werd Queen voor het eerst sinds 2015 weer van de troon gestoten. Destijds was het Imagine van John Lennon. Deze keer was het Roller Coaster van Danny Vera, dat het jaar ervoor al als allerhoogste ooit de lijst binnen kwam op plek 4. Op de kaart is dat dan ook te zien; in bijna elke gemeente staat deze plaat op nummer 1. Normaal is volledig van de kaart verdwenen en Queen topt de lijsten alleen nog in enkele gemeenten in het midden van het land.

in 2021 staat Bohemian Rhapsody weer op de eerste plek in de Top 2000. Ook op de kaart komt Queen weer aardig terug. Danny Vera is wel nog steeds populairder in een meerderheid van de gemeenten. Verder verschijnen er wat nieuwe artiesten op de kaart. In de omgeving Den Haag staat Golden Earring in enkele gemeenten op #1. Dit is vermoedelijk na aanleiding van ziekte van één van de bandleden en het daardoor aangekondigde afscheid van de band. In enkele gemeenten in Noord-Holland staat Procol Harum met A Whiter Shade Of Pale bovenaan. Deze plaat was de favoriet van Peter R de Vries, die dat jaar om het leven is gebracht.
In Volendam en drie gemeenten in noordelijk Limburg wordt op regionale artiesten gestemd. Als laatst is Kate Bush het populairst op Urk, waarom is vooralsnog een raadsel.

De kaart van 2022 laat vooral veel lokale muziek zien. In Limburg zien we de inmiddels vertrouwde Limburgse artiesten op de kaart. In Groningen wist Ede Staal Danny Vera te verslaan en verschijnt daarmee weer op de kaart. De Friezen probeerden We Kam Fram Fryslân op nummer 1 in de lijst te krijgen. Dat is niet helemaal gelukt, maar het effect van die stemactie is wel op de kaart te zien. In de helft van de Friese gemeenten staat dit nummer op 1. Edam-Volendam ruilt de 3J’s in voor The Cats. Urk stemt voor het tweede jaar op rij voor Kate Bush, maar nu voor Running Up That Hill in plaats van All We Ever Look For. Queen heeft met Bohemian Rhapsody voor het eerst sinds 2019 weer een meerderheid van de gemeenten gewonnen. Roller Coaster van Danny Vera is nog vooral in Drenthe en het zuiden van het land terug te vinden. 


2023 laat vooral een continuatie van de trends van de vorige jaren zien. Danny Vera zakt weer wat verder weg en is alleen nog maar in het zuiden op de kaart te zien (op Coevorden en Vlieland na). Ede Staal pakt twee extra gemeenten in Groningen. Rowwen Hèze pakt drie extra gemeenten in Noordelijk Limburg, waar regionale artiesten het dit jaar extra goed doen. In Friesland verdwijnt ‘Wy Kam Fram Fryslân’ van de kaart en in West-Friesland verschijnt Oôs Joôs. In Hilversum en Wijde Meren zien we Conan Gray op de kaart, dit vanwege een stemactie voor de dit jaar overleden meisjes uit Hilversum. Het was het favoriete nummer van een van de meisjes.

In Hoeveel Gemeenten Staan De Volgende Nummers Op #1?

No Data Found

2023

2022

2021

2020

2019

2018