Boerenprotest
per Gemeente

WAAR ZITTEN DE PROTESTSTEMMERS?​

De boerenprotesten zijn een van de grote maatschappelijke themas van de afgelopen jaren. Vooral in 2019 was dat in de Top2000 te zien. De Boer Dat Is De Keerl van Normaal schoot naar plek 9 en ook andere nummers van Normaal zaten flink in de lift. Waar zitten deze stemmers precies?

Normaal is een band uit de Achterhoek, niet geheel verrassend dus dat zij daar altijd al populair zijn geweest. Dit is goed terug te zien in de kaart van 2018. Nog voor de Normaal-stemactie kwamen zij al vaak op Achterhoekse stemlijstjes.

In 2019 werd naar aanleiding van de boerenprotesten een stemactie opgestart door boerenorganisatie Team Agro NL. Deze was erg succesvol, want Normaal kwam met De Boer Dat Is De Keerl in de Top 10 van de Top 2000. Wanneer we naar de kaart kijken is dit ook zeer goed terug te zien. In zo’n beetje alle gemeenten in het oosten en noorden werd wel op hen gestemd, maar ook ver daarbuiten. In de landelijke gebieden van Noord en Zuid Holland, de Betuwe en Noord Limburg/Oost Brabant zijn clusters met Normaal stemmers te zien. Van deze gebieden valt vooral de gemeente Beemster op, die naast De Boer Dat Is De Keerl ook Oerend Hard in haar hart sloot. De absolute topper blijft natuurlijk de Achterhoek en dan in het bijzonder de gemeente Bronckhorst, die 4 nummers van Normaal in haar Top 10 had.

In 2020 is de kaart bijna weer helemaal terug naar zoals ‘ie in 2018 was. Hier en daar is en nog een gemeente extra ten opzichte van 2018, maar het effect van de stemactie is voorbij. In 2021 zakt Normaal zelfs ónder de waarde van 2018. Dit komt vooral door nieuwe stemacties voor Golden Earring en Peter R. De Vries (Procol Harum) die Normaal uit Top 10 drukken. 2022 laat weer een licht herstel zien waarbij Normaal in vijf gemeenten in de Top 10 staat. Dit is ook terug te zien in de landelijke lijst, waar alle nummers (behalve één) stijgen in de lijst en twee nummers nieuw de lijst binnenkomen.

In hoeveel gemeenten staat minstens één Nummer van Normaal in de top 10?

No Data Found

2022

2021

2020

2019

2018